Jídlo miluje každý z nás. Není proto divu, že mu v posledních letech věnujeme stále více pozorností. Díky tomu lze říci, že i tuzemská gastronomie se stále více vyvíjí, což je určitě dobrou zprávou. Máme-li být v tomto směru konkrétní, nezapomínejme na několik nových postupů, které v dané oblasti existují a které jsou poměrně velmi oblíbené.
Vařte ve vakuu
Právě tato metoda, nazývaná též jako sous-vide je poměrně oblíbenou cestou, jak připravit jídlo chutně a zajímavě. Používá se především u ryb, ale stejně tak je tato metoda využívána také u masa. V principu jde o technologii, kdy jídlo vaříme, a to ve vodní lázni. Daný pokrm je však zavakuován v sáčku. Díky tomu neztrácí svou šťavnatost, stejně jako nedochází k tomu, že by mohla vymizet i samotná chuť. Proto se jedná o metodu velmi oblíbenou a vyhledávanou.
Hitem je i takzvaná raw strava
Jedná se o poměrně specielní metody přípravy jídel, které vycházejí z oblasti vegetariánství a také veganství. Máme-li být v daném ohledu konkrétní, tak už samotný název jasně ukazuje, o co konkrétně půjde. V tomto ohledu jde o stravu syrovou, která je připravována buď bez tepelné úpravy, nebo daná tepelná úprava musí být maximálně okolo čtyřiceti stupňů Celsia. Důraz je zde kladený hlavně na to, aby nedocházelo k eliminaci různých důležitých látek a také důležitých surovin.
Co zkusit i molekulární gastronomii?
Zatímco výše uvedené možnosti jsou poměrně běžné, velmi netradiční metodou přípravy jídel je takzvaná molekulární gastronomie. Zde se kombinují chutě jídel s chemickými postupy. V principu nejde o nic jiného, než o snahu dostat chuť samotného jídla do jiného vzhledového tvaru, ale i konzistence. Například modrá rosolovitá kostka tak může chutnat stejně, jako bramborová kaše. A to je podstata této metody, které patří dnes mezi nejrychleji se rozvíjející oblasti.
Napsat komentář