Léto je v plném proudu a zdá se, že teplotně nás nezklame. Sluníčko svítí a po dešti ani památky. Proto nás hladiny vodních toků, stejně jako koupaliště nemusejí dlouze přemlouvat k jejich návštěvě. Při takových vedrech je však potřeba myslet na pravidelný a dostatečný pitný režim. A zatímco odborníci k ochlazení i k hydrataci doporučují čistou pramenitou vodu, my tuto vodu proměníme v lahodné limonády. Ovšem ne v ty přeslazené a lepkavé, které známe z obchodů, nýbrž ve zdravé a vitamínů plné nápoje a to všechno pěkně u vás doma! Dáte si citronádu, mátovou limonádu, okurkovou limonádu nebo v létě netradiční zázvorovou?
Okurkovou limonádou potěšíte své blízké
Kdo by to byl řekl, že z okurky hadovky vznikne osvěžující limonáda? Skvělé netradiční osvěžení si můžete připravit u vás doma a během chvilky! Její příprava je tak snadná! Potřebujete k ní jednu okurku hadovku, dvě lžičky třtinového cukru, limetku, led a potřebné množství studené vody. Okurku nejprve oloupeme, nakrájíme na kousky a rozmixujeme tyčovým mixérem, kdo nemá, stačí pouze nějak rozdrtit. Rozmixovanou směs přidáme do džbánu, kde jí bude následovat i šťáva z jedné limetky, a třtinový cukr. Pro ozdobu můžeme do džbánku přidat i nakrájená kolečka okurky, pak už jen stačí vše pořádně vychladit a hurá servírovat.
Krom toho, že se okurkovou limonádou skvěle osvěžíte, doplníte tělu potřebné vitamíny. Okurka je známá svým vysokým obsahem vitamínu E, chrání nás před volnými radikály a je tak zdravou svačinkou na každý den. Zejména teď v létě okurku uvítá naše sluníčkem spálená pokožka. Šťáva z okurky pokožku zklidňuje, vyrobit si tak můžete přírodní mléko po opalování.
Zejména teď v létě je máta asi nejkupovanější bylinkou. Hodí se do pohárů se zmrzlinou, jako příloha k čerstvým jahodám, k nejrůznějším moučníkům i do mátové limonády. A právě mátová limonáda bude skvělým osvěžujícím nápojem pro děti i dospělé. K její přípravě potřebujete čerstvou mátu, třtinový cukr, šťávu z citrónu a studenou vodu. Nejprve otrháme lístky máty vhodíme je do sklenice s trochou vody a citrónové šťávy a maličko je paličkou rozdrtíme. Vše vlejeme do džbánu se studenou vodou, doplníme lístky máty a necháme pořádně vychladit. Při opravdu velkých vedrech doporučujeme doplnit i ledem. Přejeme dobrou chuť!
Mimochodem věděli jste, že má máta vynikající účinky na trávící soustavu? Ano, působí proti nadýmání, má tišící účinky, ulevuje od křečí v břiše. Působí antisepticky, proto je výborná pro omývání aknózní pleti, dobře zatočí i se zápachem úst.
Co by to bylo za léto bez oblíbené citronády? Džbán plný citrónových plátků a plný citrónové šťávy s cukrem osvěží ze všeho nejvíce. Citronádu připravíme jedna, dvě, potřebujeme 5-6 citrónů, cukr a vodu. Doplnit můžeme i limetkou nebo mátou. Nezapomeňte na pořádné vychlazení. Citronáda bude celebritou v letním období. Ocení ji děti vyprahlé po vodních radovánkách i rodičové po perném dni v práci. Krom osvěžení se doplníte potřebným vitamínem C, jehož je v citrónech dostatek.
Věděli jste, že citrón je pomocníkem nejen při rýmě a nachlazení, ale také při bodnutí hmyzem? Ano. Zejména teď v létě trávíme dostatek času u vody, kde jsou s námi i nezvaní kamarádi – komáři. A právě nepříjemné a svědivé bodnutí vyléčíme plátkem citrónu. Jím přetřeme ránu a za chvíli je po nepříjemnostech.
Hřejivý zázvor nejen o Vánocích
Věděli jste, že hřejivý zázvor uplatníte nejen o Vánocích, ale i v parném létě?Výborným osvěžením může být zázvorová limonáda. K její přípravě potřebujete zázvor, citrónovou šťávu, cukr a vodu. Zázvor nejprve oloupeme, nastrouháme na drobno, přidáme citrónovou šťávu, sklenici vody a cukr dle chuti. Vše pak povaříme, scedíme a necháme vychladnout. Tekutinu zředíme ledovou vodou do džbánu a popíjíme v parném létě.
O zázvoru je dobré vědět, že dokáže dokonale bojovat s nachlazením a chřipkou, působí antidepresivně a pomáhá s trávením. A to je to, co po náročných grilovačkách náš žaludek ocení! Zázvorová limonáda tak bude skvělým nealko doplňkem na všech zahradních párty.
Tak vidíte, z pár surovin jsme vykouzlili hned čtyři druhy osvěžující limonády. Tak kterou si dáte vy? Na stůl můžete postavit všechny čtyři a podle prázdného džbánu poznáte, která chutná vašim nejbližším nejvíce.
Napsat komentář